سلامتی

آیا شکلات موجب پوسیدگی دندان می ‌شود؟ | بیماری

پوسیدگی یه جور مریضی چند دلیلی و شایع ترین مریضی بشره که بافت دندانی رو درگیر می کنه. مینا سخت ترین نسج بدنه که پوسته خارجی تاج دندون رو پوشانیده س. سطح ریشه از ماده دیگری به نام سمان پوشیده شده که ماده آهکی کمتری داره. لایه زیر مینا و سمان، عاجه و در زیر عاج، عصب یا مغز دندون هست.

از مهم ترین عوامل مؤثر بر پوسیدگی، وجود رژیم غذایی شامل مواد پوسیدگی زا، بهداشت ضعیف دهن و محرومیت از فلورایده، هر چند تحقیقات گذشته عوامل دیگری مثل کیفیت و کمیت بزاق رو هم در ایجاد پوسیدگی موثر می دونه.

اگه فرد از موادغذایی پوسیدگی زا شامل کربوهیدراتای قابل تخمیر(مانند نشاسته، بیسکوییت و…) و مواد شیرین (قند، شکر، تنقلات شیرین و…) استفاده کنه، این مواد به وسیله باکتریای پوسیدگی زای موجود در دهن تخمیر شده و اسید تولید می شه. اسید حاصل، مواد معدنی مینا، عاج و سمان رو حل می کنه و در آخر روی دندون لکه های سفیدی تشکیل می شه (البته هر لکه سفیدی پوسیدگی نیس و در صورت دودلی باید با دندانپزشک مشورت کرد).

اگه رژیم غذایی فرد پر از مواد پوسیدگی زا باشه و این مواد مرتب مصرف شن، روند پوسیدگی تسریع شده و این لکه های سفید به چاله تبدیل می شن که در آخر، موجب آسیب عصب دندون و بروز درد و ناراحتی می شه.

پس یکی از راه های پیشگیری از پوسیدگی دندون، کنترل مصرف شیرینی هاست. توجه به این مهمه که به خصوص مواد شیرینی که حالت چسبنده داره، در شیارای سطح دندون نفوذ کرده و سخت تر از بقیه مواد غذایی، از سطوح دندانی پاک می شن.

پس پیشنهاد می شه که مصرف مواد غذایی شیرین، ً در وعده های غذایی باشه و پس از مصرف دندونا با مسواک و خمیر دندون شامل فلوراید شسته شن.

دکتر افسانه پاکدامن استادیار دانشکده

دندونپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران

*

منبع : tebyan.net

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *